Τηλέφωνο: +30 26510 25324 | Φαξ: +30 26510 32907 | Email: info@isioanninon.gr
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β, ΤΚ 45 444, Ιωάννινα
Ώρες Λειτουργίας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 15:00 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18:00-20:00
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 10:00-14:00 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18:00-20:00
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-12:00

Συνάντηση ΔΣ ΠΙΣ με Αν. Υπ. Μ. Γκάγκα για εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ

05 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΝΕΛΛΗNΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ (ΠΑΝ.ΔΗ.Κ.Ι)

Συνάντηση ΔΣ ΠΙΣ - αν. Υπ. Μ. Γκάγκα, με θέμα το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, το δικαίωμα ιδιωτικού έργου και τις αλλαγές στην ειδικότητα.

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 30/9/2022 η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κυρία Μήνα Γκάγκα προσήλθε στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΔΣ ενημέρωσε σχετικά με τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και το προσχέδιο του νομοσχεδίου που αφορά την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, την ιατρική εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στο ΕΣΥ, τις αλλαγές στην διοικητική δομή του ΚΕΣΥ και λοιπές διατάξεις.

Όλα τα συμμετέχοντα μέλη στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και ανέπτυξαν τις προσωπικές και παραταξιακές τους απόψεις.

Ειδικότερα τα μέλη της ΠΑΝ.ΔΗ.Κ.Ι ανέπτυξαν τις πάγιες θέσεις του ΠΙΣ και χάραξαν τις κόκκινες γραμμές, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ και την απασχόληση τους στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής.

Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση και η γενναία αύξηση των αποδοχών (στο μέσο όρο της ευρωζώνης) όλων των μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, αποτελεί αναγκαιότητα, προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη θέση.

Σε ειδικές περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις και μόνο για την περιφέρεια και τα νησιά, θα μπορούσε να συζητηθεί η μερική απασχόληση και η κατά περίπτωση επιστημονική συνεργασία ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ.

Επίσης αναλύσαμε ότι η πρόβλεψη για υποχρεωτική κυκλική τοποθέτηση ειδικευόμενων ιατρών σε ομάδες νοσοκομείων κατά τη διάρκεια άσκησης για απόκτηση ειδικότητας, δεν πρέπει να αποτελέσει μία αποσπασματική ρύθμιση, αλλά να είναι μέρος ενός πλήρους και καλά οργανωμένου συστήματος εκπαίδευσης σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα. Θέσαμε επίσης ως βασική προϋπόθεση την αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων με ενεργή συμμετοχή του ΠΙΣ, καθώς βασική μέριμνα θα πρέπει να είναι η ποιοτική εκπαίδευση και όχι η κάλυψη των κενών του συστήματος υγείας.

Επιπλέον οι εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας πρέπει να αποσυνδεθούν τελείως από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, η οποία θα πρέπει να αποτελεί μόνο προϋπόθεση για διορισμό στο Δημόσιο. Η εξάμηνη εκπαίδευση στο νοσοκομείο πριν την τοποθέτηση για εκπλήρωση της εξάμηνης πλέον υπηρεσίας υπαίθρου είναι ένα θετικό πρώτο βήμα.

Στο θέμα των αλλαγών στο ΚΕΣΥ διαφωνήσαμε με τον ορισμό από τον Υπουργό του εκπροσώπου του ΠΙΣ στη διοικούσα επιτροπή του ΚΕΣΥ, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί φωτογραφική διάταξη.

Τέλος τα μέλη της ΠΑΝ.ΔΗ.Κ.Ι έθεσαν το σοβαρό θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των ιατρών στο ΕΣΥ.

Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση της Υπουργού ότι θα υπάρξει εκτενής διάλογος και δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός όσον αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στην ΠΑΝ.ΔΗ.Κ.Ι πιστεύουμε στην αξία του θεσμικού διαλόγου μεταξύ ΥΥ και ΠΙΣ, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ το οποίο είναι στα όρια της κατάρρευσης. Το ΔΣ του ΠΙΣ δεσμεύτηκε σε έγγραφη κατάθεση προτάσεων μετά από επεξεργασία και τελική έγκριση των θέσεων μας.

Δεσμευόμαστε ότι ΔΕΝ θα επιτρέψουμε τη νόθευση των θέσεων του ΠΙΣ και θα προστατέψουμε τους γιατρούς της χώρας από ενέργειες που μόνο σκοπό έχουν την προώθηση προσωπικών στοχεύσεων.

Καλούμε τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης σε εγρήγορση και ετοιμότητα με σκοπό να προασπίσουμε τα επιστημονικά και επαγγελματικά δικαιώματα του συνόλου των ιατρών της χώρας.

Με ξεκάθαρες θέσεις και συμμετοχική λειτουργία η ΠΑΝ.ΔΗ.Κ.Ι είναι έτοιμη να αναδείξει, να διεκδικήσει και να επιβάλει τις θέσεις και τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού κόσμου

ΠΑΝ.ΔΗ.Κ.Ι ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ - ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τελευταία Νέα



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο: +30 26510 25324 | Φαξ: +30 26510 32907 | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β, ΤΚ 45 444, Ιωάννινα
Ώρες Λειτουργίας Δευ-Παρ: 09:00-15:00 (Τετ: 18.00-20.00)
Για θεώρηση γνησίου υπογραφής, ΑΥΣΤΗΡΑ, καθημερινα 10:00-12:00
Ώρες Λειτουργίας για Ιατρούς: Καθημερινά 10:00-14:00 κατόπιν ραντεβού


Copyright © 2022 Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΙΣΙ). Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Powered by NICMEDIA

Back to Top